Bret Easton Ellis (american psycho) en av nio gäster på Författarscenen i Malmö

Författarscenens höstprogram bjuder på gäster från sju olika länder med samtal om hur framförallt den europeiska litteraturen och samhället mår just nu. Bland gästerna märks också amerikanska Bret Easton Ellis tillsammans med Linton Kwesi Johnson, Timothy Garton Ash, Rosa Liksom och Petra Rautiainen, Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann, Jelena Kostiutjenko och Marie NDiaye.

Bret Easton Ellis är i höst aktuell med den svenska översättningen av sin senaste roman ”Skärvorna” och gästar Författarscenen 25 oktober.

– Få författare har samma förmåga som Easton Ellis att göra läsaren osäker på var hen befinner sig, att bygga upp den osäkerheten och en obehagskänsla. Det är fantastiskt att tänka att det snart har gått fyra decennier sedan han debuterade och vilka olika läsekretsar han tilltalar. Han är verkligen förtjänt av begreppet kultförfattare, säger Författarscenens producent Per Bergström.

Hösten inleds med Linton Kwesi Johnson

Linton Kwesi Johnson (c) Clinton A Hutton_press

Hösten program börjar den 12 september med den legendariske poeten och musikern Linton Kwesi Johnson i ett samtal med den zimbabwiska författaren Tsitsi Dangarembga.

– Johnson har sedan sjuttiotalet varit en av sin generations viktigaste kulturella och politiska röster i Storbritannien. Få har haft ett större inflytande över det senaste decenniet brittiska poesiscen och lika kompromisslöst skildrat 1980-talets Storbritannien. Att Johnson hos oss dessutom samtalar med Tsitsi Dangarembga, för vem han har haft stor betydelse, är ett världsunikt gigantmöte.

Om Johnson kan ge en inblick i hur den brittiska litteraturscenen förändrats de senaste decennierna, så möts författarna Rosa Liksom och Petra Routiainen 2 november för ett samtal om tillståndet i den finska samtidslitteraturen utifrån sina författarskap.

Möts på scen gör också konstnären Karin Mamma Andersson och författaren Cilla Naumann. I över ett decennium har de båda vännerna korresponderat och samtalar nu den 14 november med Yukiko Duke om sin bok ”Samtalet”.

Samtal om läget i Europa idag

Det politiska läget i Europa, och främst östra Europa, är så klart inget som undgår höstens Författarscen. Den 25 oktober gästas scenen av historikerstjärnan Timothy Garton Ash för ett samtal med Sanimir Resic om sin bok ”Europa: en personlig historia”, europeiska gränsområden och Ukraina. Och den 22 november kommer den ryska journalisten och hbtqi-aktivisten Jelena Kostiutjenko till Malmö, som en del av Malmö stads satsning ”Förbjuden kulturvecka”.

Kostiutjenko var en av de första journalisterna att rapportera om Pussy Riot liksom massakern på demonstranter i Kazakstan 2011. Efter Rysslands invasion av Ukraina reste hon dit och korsade fronten in till de ryskockuperade områdena för att rapportera därifrån.

– Det är en otroligt viktig röst som skrämmande nog ifjol också utsattes för ett giftmordsförsök.

Den 6 december avslutas höstprogrammet med ett samtal mellan den ständigt nobelpristippade Marie NDiaye och Lawen Mohtadi. NDiaye har bland annat belönats med Goncourtpriset för romanen ”Tre starka kvinnor”.

– NDiaye återkommer ofta till att skildra hur rasism och klass präglar relationer och livet som kvinna, ständigt balanserade på gränsen mellan mänsklig värme och våldsamhet. Att få bjuda malmöpubliken på ett samtal med henne liksom övriga höstens författare känns lika fantastiskt som angeläget.

Program Författarscenen våren 2023

Tisdag 12 september: Linton Kwesi Johnson i samtal med Tsitsi Dangarembga

Onsdag 25 oktober: Bret Easton Ellis i samtal med Johanna Koljonen

Torsdag 26 oktober: Timtohy Garton Ash i samtal med Sanimir Resić

Torsdag 2 november: Rosa Liksom och Petra Rautiainen i samtal med Janina Orlov

Tisdag 14 november: Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann i samtal med Yukiko Duke

Onsdag 22 november: Jelena Kostiutjenko i samtal med Stefan Ingvarsson

Onsdag 6 december: Marie NDiaye i samtal med Lawen Mohtadi

populärt

Borta bra men hemma bäst för Kråcki och Musan

En dag får Mamma Mu (Rachel Molin) och Kråkan (Johan Ulveson) besök av en ny vän  på gården – den världsvana flyttfågeln Storken (Tiffany...

Nyttigaste Nattamaten

Nu när höstmörkret lägger sig som en blöt filt över Sverige så blir man sugen på något gott vid 21.00, som man kan proppa...

Intervju med Lasse och Tora Hallströms inför premiären av hans nya film Hilma af Klint Premiär 19 oktober på Panora

Hilma är den storslagna berättelsen om svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944) som likt Vincent van Gogh slog igenom stort först efter sin död,...

Pernilla Andersson släpper jullåten “Ängel i snö (Kyrie)”

Lyssna här på "Ängel i snö (Kyrie)" Den 27 november är det premiär för Pernillas julturné då hon spelar det hyllade albumet ”Vintersånger från Garbo”....

Kanske sista gången vi fick se ett av världens bästa band -Toto

Deras hit Africa” har passerat över 1 miljard streams . Jag hörde dem första gången när jag var tonåring och sedan var jag såld. Jag...