Pumpor, häxor och höststämning på Tivoli – Halloween på Tivoli 13 oktober-6 november

Nu är det dags för alla som vill ha en rysligt rolig Halloween att börja planera turen till Köpenhamn.

Snart tar nämligen häxorna och pumporna över Tivoli, med en ny 180 meter lång labyrint, popup-restaurang, dubbla spökhus och ny halloween-utsmyckning. Halloween på Tivoli kan i år upplevas från 13 oktober till 6 november, då även åkattraktionerna är igång.

 Årstiderna ändras, och på Tivoli i Köpenhamn byts nu sommarmiljöerna ut mot höstens färger för att bli klara till den sjuttonde Halloween på Tivoli – denna gång med allt från häxor, monster och spökhus till jättepumpor, spännande bodar och gourmetmat. Gäster i alla åldrar får dessutom gärna komma utklädda, vilket svenska gäster ofta har gjort tidigare år.

Nya häxor flyttar in och monster kommer på besök
En nyhet för i år de två häxsystrarna som flyttat in. De gillar barn, men är riktigt busiga. Den ena häxan är en rolig tant som trollar fram fina saker. Den andra är lite surare och förvandlar det mesta till fågelskrämmor. Vid den stora fontänen kan gästerna också utforska den nya 180 meter långa labyrinten. Vill ni träffa monster, ska ni komma på besök den 22 oktober, då cirka 200 monster kommer på besök för Monsters Night. Med kreativa kostymer kommer monstergänget att bjuda på en storartad Halloween-stämning.

foto : Bax Lindhardt

Pumpor, pumpor och åter pumpor

Lördag den 15 oktober kl 11.30 hålls återigen Danska Mästerskapen i jättepumpa på Tivoli. Tävlingen har blivit en publikfavorit, där många kommer för att se de imponerande jättepumporna. 2020 slogs nytt nordiskt rekord med en pumpa som vägde hela 970,4 kg. Mellan 29 och 31 oktober förvandlas sedan de stora pumporna till konstverk av dansk-amerikanen Malik Mabe. Gästerna kan på nära håll se hans arbete med motorsåg, kniv och skrapor och följa pumpornas förvandling.

Rysligt kul

Tivolis spökhus Villa Vendetta har nyligen blivit belönat med det internationella priset FKF, som utdelas en gång om året av Tysklands största klubb för nöjesentusiaster. Villa Vendetta har dessutom fått en rad extra överraskningar till Halloween, så att spänningssugna gäster får det lite extra kusligt. I Skärselden, under den mer än 100 år gamla bergochdalbanan, kommer ”De Hemsökta” att vistas. Här kan gästerna utforska något som påminner om ett sjukhus med misslyckade försök. Det är ingen vacker syn, så förbered er på det värsta… De hemsökta kan endast upplevas nu under Halloween.

Gourmetrestauranger och Halloweenbodar

Både barn och vuxna kommer nog att tycka att det är både spännande och kul att gå på upptäcktsfärd runt de knappt 30 Halloweenbodarna, där det finns allt från blodigt godis till krälande monster. Är ni sugna på mat kan ni få en hemskt god matupplevelse i den nya popup-restaurangen i det japanska tornet, där ROKS från Färöarna flyttar in. ROKS är systerrestaurang till den tvåstjärniga Michelinrestaurangen KOKS, vars kökschef Poul Andrias Ziskas har skapat menyn för Tivolis gäster.

Visste du detta om Halloween i Tivoli 2022?

  • Tivoli har förberett för att kunna servera mer än 10 000 sockervadd under Halloween

  •  Tivoli räknar med toppa minst 10 000 koppar varm choklad med vispgrädde under Halloween

  • 22 100 pumpor är utplacerade på Tivoli i år, vilket är nytt rekord

  • Det är premiär för den nya 180 meter långa labyrinten

  • Ca 10 000 växter, gräs, örter, fruktträd och buskar har placerats i trädgården

  • 225 m2 av taket har planterats med blommor i höstfärger

  • Danska Mästerskapen i jättepumpa hålls för 15 gången

  • 20 trädgårdsskötare och arbetare har jobbat med trädgårdsdelen av Halloween på Tivoli

Halloween på Tivoli
Tivoli har alltid haft behov av att förnya sig. Så var det också 2006, när Tivoli slog upp dörrarna för den första Halloween, som varade i 10 dagar. Sedan utvidgades högtiden till två veckor, och för tre år sedan förlängde Tivoli Halloween med en extra vecka så att den nu varar i tre veckor. På så sätt kan både danskar och svenskar fira höstlovet med Halloween på Tivoli. Första gången kom ca 250 000 gäster och förra året kom ca en halv miljon gäster.

Tivoli har tagit en amerikansk tradition och fördanskat den. Det har aldrig varit meningen att föra över traditionerna direkt från USA, utan i stället tolka traditionerna med inspiration av de gamla nordiska höstfesterna. Till exempel används alltid äkta och verklighetstrogna scenografier och utsmyckningar i stället för konstgjorda.

Foto: Bax Lindhardt

Öppettider:

Söndag – torsdag kl 11.00 – 23.00
Fredag + lördag kl 11.00 – 24.00

populärt

Nyskrivna Snösystern : Malmö Operas julföreställning, urpremiär 3 dec på Operaverkstan

  Snösystern är en vacker julberättelse om sorg och kärlek, skriven av debuterande operatonsättaren Magnus Johansson i samarbete med Operaverkstan. Snösystern har urpremiär 3 dec 2022 och spelas...

True Romance- Ett sant mästerverk

Tony Scott som gjorde klassikern Top Gun regisserar en originell och sanslöst underhållande aktion film med manus av Quentin Tarantino. Filmen myllrar av klassiska skådespelare....

Anna Ternheim kommer till Malmö Live 17 februari

Efter flera år i New York gick flyttlasset i våras hem till Sverige igen. Nu är Anna  en av artisterna  i TV4:s Så mycket bättre. ...

Borta bra men hemma bäst för Kråcki och Musan

En dag får Mamma Mu (Rachel Molin) och Kråkan (Johan Ulveson) besök av en ny vän  på gården – den världsvana flyttfågeln Storken (Tiffany...

Ny teaters Julkalender

Nu är det bara 2 veckor kvar tills Ny Teater  öppnar första luckan. Enligt tradition öppnar  Ny Teater varje dag i december fram till julafton...