Jul på Tivoli invigs av Tomten 19 november 16.30

Julen börjar på Tivoli

För vissa börjar julen i oktober, för andra är det 1 december och för många börjar julen egentligen först när det varit på jul i Tivoli. Som tur är, är julen i Tivoli precis som den brukar. Doften av glögg, tomtar och julgranskulor i alla färger fyller även i år nöjesparken, så gästerna, enligt traditionen, inleder julen med en shot rent, Tivoli-aktigt julkul.
Bland årets nyheter är  Tomtens nya hus som kommer att byggas på Gräsmattan med utsikt över julbyn.
Det är ett  återseende med balettklassikern Nötknäpparen i Konserthuset med kostymer och scenografi av drottning Margrethe. Tivoli startar julsäsongen nummer 28  från 19 november och avslutar säsongen på nyårsafton med fyrverkerier.
När kylan och mörkret lägger sig över Köpenhamn slås hyggen på i Tivoli och doften av hyacint blandas ljuvligt med glögg, nyrostad mandel och färsk gran. Ljudet av barns skratt, klingande klockor och krispiga julgodis fyller luften.

Julsäsongen dras igång med snö på granarna den 19.11.22 kl 11.00, då jultomten, Tivoli-Trädgårdens Tambour Korps och Tivoli Pocket Brass önskar de första gästerna en god jul. Klockan 16.30 tänder tomten i kändisskapssällskap julgranen i Det store Springvand, medan Tivoli Gardens Band och Äventyrsteaterns tomtar underhåller.


Bland årets överraskningar finns tomtens nya hus. Inte långt från ett nytt, magiskt glödande träd framför Nimb, byggs ett stort hus till jultomten, med utsikt över byn Bjældevang och dess många små stånd. Gästerna kan därför se fram emot att träffa jultomten i mysig miljö på Gräsmattan. Här kan barnen ta bilder och smyga in för en titt in i julklappsverkstaden där flitiga mekaniska tomtar hjälper till att förbereda julen med dekorationer och paket. Jultomten hinner med en god pratstund och är det inte många av de yngsta som enligt traditionen också lämnar in sina nappar efter överenskommelse med de vuxna?
Inte långt från tomtens hus kan gästerna njuta av en ny ljusprojektion på Nimbs fasad. Här tas gästerna med på en resa till granskogen, där tomtarna väljer ut och dekorerar den vackraste julgranen i skenet av fyrverkerier.
”Tivolis gäster kan se fram emot en klassisk Tivoli-jul med snö, gran och glögg; och tillräckligt med hjärtutrymme och julstämning för alla. I år är det premiär för ett helt nytt hem för jultomten och nya mycket fina julscenografier runt Trädgården. Det är även återseende med balettklassikern Nötknäpparen i Konserthuset och julföreställning i Glassalen. Julen är ett lyckligt tillfälle att träffas. På årets sista högtid flätar vi ihop hjärtan och firar de band som binder oss samman” säger Tivolis chef Susanne Mørch Koch.

Klassisk, grön och internationell julmat

Gästerna kan stilla hungern på Tivolis restauranger som erbjuder klassiskt smørrebrød, dansk julmat och äppelklyftor. Det finns också en gastronomisk överraskning i beredskap i det japanska tornet, där den 1-stjärniga portugisiska Michelinrestaurangen Vistas Rui Silvestre flyttar in och lagar gourmetmat med en touch av portugisisk jul.
Om du föredrar något snabbt kan du till exempel äta ostraclette eller fläskestegs mackor i de många julstånden, eller gå på upptäcktsfärd i Tivolis Mathall där 15 olika stånd erbjuder vällagad mat från hela världen. För vegetarianerna erbjuder Gemyse grön julmat, med mycket grönsaker och varma kryddor.  Behöver du en lyxig paus från julruschen erbjuder Nimb Hotel en avkopplande vistelse i december med julgranar, brasa i rummen samt julgodis, godnattsagor och leksaker för barnen.

Återträff med Nötknäpparen, kabarén och julshowen

 På Tivolis scener kommer julen att spelas genomgående. Hela familjen kan uppleva ett juläventyr när balettklassikern; Nötknäpparen med över 100 skådespelare tar över Tivolis Konserthus för 5:e gången från 26.11.22 med piruetter, glittrande stjärnor och symfonisk musik.
Denna version av Nötknäpparen har Tivoli anno 1874 som ram. Nötknäpparens julberättelse är en klassiker som osar äventyr och magi för både barn och vuxna. Drottning Margrethe är den skickliga handen bakom föreställningens scenografi och kostymer, som utgör ramarna för Tivolis balettchef, Peter Bo Bendixens koreografi. Steg och kungliga kläder ackompanjeras av Tivoli Copenhagen Phil, som med Tjajkovskijs musik ger tonerna till julberättelsen.
Publiken kan också få sina skrattmuskler berörda med Crazy Christmas Cabaret – Who killed Don Calzone? eller komma i extra julstämning när Rasmus Botoft tillsammans med Tivolis Storband och ett antal musikaliska gäster spelar in  julen på Tivolis Julshow den 7.12.22.
För de yngsta är det från 26.11.22 premiär för Eventyrteatrets nya julmusikal i Glassalen: Nissen uden Navn – en timmes familjeunderhållning, som skapar rätt julstämning bland både barn och vuxna. The Goblin Without a Name spelar fram till den 18 december.

Parader, processioner och fyrverkerier

Tivolis gäster kan även uppleva Tivoli-Gardens julparad genom Trädgården på lördagar under julhelgen eller höra Tivoli-Gardens julkonsert i Konserthuset den 13 december. Samma dag är det enligt traditionen det stämningsfulla och vackra luciatåget, där uppemot 100 luciasångare bär ljus genom Tivoli. I år avslutas julen i Tivoli med fyrverkerier. Den 25, 26 och 31 december är det alltså stora fyrverkerishower när mörkret fallit. Säsongen och året 2022 i det stora hela avslutas med firande och färger när Tivoli öppnar på nyårsafton. Gästerna bjuds på god mat, bubbel och feststämning på flera av restaurangerna och ett fyrverkeri kl 23.

populärt

VAD ÄR EN D-SUB OCH VAR KAN MAN FÅ TAG PÅ DEM?

ELEKTRONISKA KOMPONENTER AV OLIKA SLAG ÄR NÅGOT SOM DET FINNS GOTT OM PÅ MARKNADEN IDAG. Kontaktdon, motstånd, dioder eller andra typer av elektroniska komponenter används...

Billig lunch i Köpenhamn finns 5 min från Ströget

En gång om året så åker kanske svenskarna till Köpenhamn Då blir det en sväng på Tivoli, några öl sedan  fram och tillbaka på Ströget....

Ration nya favorit mellanmålet innehåller ett helt äpple

När blodsockret börjar dala vid 3 tiden på eftermiddagen är det lätt att sätta i sig en massa godis eller kakor. Jag har i stället...

Lilla Kafferosteriet ett perfekt fredagsmys

Testpatrullen beställde in en god cappuccino samt deras eget special  kaffe från Indonesien. Till det tryckte vi i oss en underbar chokladtårta med som det heter...

Premiär för årets julmust – kan slå nytt rekord

  Årets julmustpremiär är äntligen här. Redan idag, den 3 oktober, kan alla julmustälskare släcka törsten med årets första julmustbrygd från Apotekarnes som är Sveriges mest...