Nyskrivna Snösystern : Malmö Operas julföreställning, urpremiär 3 dec på Operaverkstan

 

Snösystern är en vacker julberättelse om sorg och kärlek, skriven av debuterande operatonsättaren Magnus Johansson i samarbete med Operaverkstan.

Snösystern har urpremiär 3 dec 2022 och spelas över helgerna.

Julian tycker att julen är det bästa som finns! Dessutom fyller han år på julafton. Men i år är ingenting som det brukar vara. Julian och hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni som inte lever längre. Mamma och pappa verkar helt ha glömt bort att det snart är jul, och Julian tänker att det nog aldrig kommer att bli som vanligt igen. Men så en dag träffar han Hedvig, som har glitter i ögonen och världens största leende. Hedvig förstår precis hur viktig julen är. Men det är något som inte stämmer med Hedvig. Vad är det hon döljer?

Magnus Johansson är ansvarig för notbiblioteket på Malmö Opera, producent för husets kammarkonserter och tonsättare. Snösystern är hans första opera.

”Det är en väldigt vacker och sorglig bok som på ett mycket rakt och oförställt sätt berättar om ett av det svåraste en familj kan uppleva. En typ av bok jag kan sakna i den svenska, nutida barnlitteraturen.”

Föreställningen regisseras av Linda Mallik, som tidigare regisserat Le Comte Ory på Malmö Opera, en föreställning som också gavs ut på DVD. I rollen som Julian syns Conny Thimander, som bland mycket annat spelat Högkomikern Sandon i husets oerhört framgångsrika uppsättning av Aniara.

Maja Lunde är en av Norges mest kända författare. Hennes roman Binas historia blev en internationell bestseller. Snösystern kom 2018.

Snösystern är en del av Malmö Operas pedagogiska projekt Det stora Operaäventyret, som innefattar klassrumsbesök, föreställning och uppföljning. Tusentals elever från hela Skåne tar del av projektet, som stöds av Sparbanken Skåne.

Snösystern av Magnus Johansson (musik, libretto) och Anna Berg (libretto) i bearbetning av Operaverkstan. Baserad på Maja Lundes bok Snösystern. Urpremiär 3 dec på Verkstan, Malmö Opera.

Team

Regissör: Linda Mallik

Scenografi/kostym: Karin Betz

Ljus: Johanna Svensson

Videoprojektioner: Johannes Ferm Winkler

Rörelseinstruktör: Sara Ekman

På scen

Julian: Conny Thimander

Hedvig/Juni: Kine Sandtrø

Gubben/Pappan: Nils Gustén

Augusta/Snösystern: Kristine Nowlain

Mamman: Josefin Andersson

Musiker

Kapellmästare, piano: Max Lörstad

Klarinett: Blagoj Lamnjov

Cello: Viktor Nordliden

Snösystern sjungs på svenska och är ca 50 min lång. Lämplig för barn från 8 år.

populärt

Black Adam – Underhållning för den dataspels frälsta generationen

  Dwayne Johnson spelar huvudrollen i New Line Cinemas actionäventyr "Black Adam", Den första långfilmen som utforskar historien om DCs superhjälte, i regi av Jaume Collet-Serra...

Alicia Keys släpper sitt första Julalbum 4 november på Apple Music

Alicia Keys släpper  Santa Baby, hennes första julalbum  den 4 november Sju välkända julörhängen  återskapas på ett själfullt och modernt sätt på det 11-spåriga albumet,...

Sevärda filmer med spel i fokus

Det finns gott om filmer där ute med olika typer av spel i fokus. Vissa av dem – som de många tv-spelsadaptionerna – har inte...

Call Jane- Underhållande och intressant om en viktig fråga

Elisabeth Banks spelar Joy, en traditionell amerikansk hemmafru  som i slutet av 1960-talet, blir oväntat gravid igen. Hennes läkare varnar henne för att den sena...

Vi testar Ben & Jerrys nya smak ”Chocolatey Love A-Fair

Här är en favorit för de som gillar salt i glassen. Det är Chokladglass med virvlar av salt kolasås, saltade kolabitar och bitar med chokladsmak...