Instiftande av utmärkelsen Årets stallvän

Inför hästlovet sjösätter författaren Sofie Sarenbrant utmärkelsen Årets stallvän

Ett Årets stallvän-kit – bestående av en bok, ett diplom och en rosett – kommer i veckan att skickas ut till 100 ridskolor i landet.  skickas i veckan ut till 100 ridskolor i landet. Utmärkelsen ska uppmuntra ridskolorna att lyfta barn och ungdomar som gör stallet till en bättre plats genom sin omtanke för både människor och djur.

På senare år har Sofie Sarenbrant hittat nyckeln till en balanserad och harmonisk vardag när jobbet som författare är som stressigast. För henne finns en plats som alltid ­skänker lugn – stallet. Kärleken till hästarna resulterade i barnboksdebuten Mira och Månen: En vän för livet, som släpptes i september. Boken skildrar utanförskap, svårigheterna med att passa in och hur en ponny kan bli din allra bästa vän.

Stallet kan ibland präglas av en tuff miljö med prestationsångest och konkurrens. Därför har Sofie Sarenbrant valt att sjösätta initiativet Årets stallvän som uppmuntrar ridskolor i landet att lyfta barn och ungdomar som gör stallet till en bättre plats.
Årets stallvän behöver inte vara den som rider bäst, har vunnit flest tävlingar eller är mest poppis i stallet. Årets stallvän ser dem som kanske har det tufft i ridskolemiljön och är extra mån om hästarnas bästa.

”Min förhoppning är att ridskolan ska vara en plats för alla och präglas av empati för både människor och djur. Alla passar kanske inte in i en ridskolemiljö, ­hänger kanske inte med i samma utveckling som de andra. Men hästarna kan ha en avgörande roll för att just det barnet ska kliva ur sängen på morgonen”, säger Sofie Sarenbrant.

Ett Årets stallvän-kit – bestående av en bok, ett diplom och en rosett – kommer i veckan att skickas ut till 100 ridskolor i landet.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019, 2020 och 2022. Den fängslande och samhällsaktuella serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Totalt har Sofie Sarenbrants böcker sålt i över 5 miljoner exemplar i 17 länder. Del 2 i serien om Mira och Månen kommer i augusti 2023.

populärt

Sommar på slottet – sommarlovsaktiviteter på tema arkitektur och historia

Den 27 juni till 11 augusti bjuder Malmö museum och Malmö Konstmuseum in till en Sommar på slottet. Under sommarlovet erbjuder museerna gratis aktiviteter...

John Wick 4 innovativ action i tre timmar

HANDLING:  John Wick upptäcker en väg till att besegra Höga bordet. Men innan han kan förtjäna sin frihet måste Wick möta en ny fiende,...

Laleh förbereder sig för turnépremiär med ny exklusiv musik för konsertbesökarna

För de lyckliga som har lyckats boka biljetter till Lalehs spektakulära sommarturné har hon en underbar överraskning. Ni som kommer till konserterna kommer att...

Ny utställning på Malmö museum öppnar den 15 september -Från idé till Nobelpris

Den 15 september 2023 öppnar utställningen Från idé till Nobelpris på Malmö museum. Välkommen in i idéarbetet bakom litterära klassiker, upptäckten av svarta hål...

Rödhåriga Linda är årets rookie – men långt från grön.

Rödhåriga Linda är årets rookie – men långt från grön. Hon är sprillans ny i julföljetongen Christmas Night, men är knappast ny i showbiz. Tvärtom!...