Bästa tipsen för att låna pengar

De flesta kommer att behöva låna pengar någon gång i livet.

Oavsett om det är för en bil, ett hus eller annat inköp kan lån hjälpa oss att nå våra ekonomiska mål. Att ta ett lån är dock ett stort ansvar och det är viktigt att göra det klokt. Dessa tips hjälper dig att låna pengar på ett smartare sätt.

Hur vanligt är det att låna pengar?

Att låna pengar är en vanlig företeelse för många människor. Oavsett om det handlar om att ta ett lån till en bil, låna av familjen för att hjälpa till med räkningar eller använda ett kreditkort för ett nödköp, är det ofta folk som behöver extra pengar. Medan vissa kanske kan låna pengar utan problem, kan andra ha svårare att få lån eller andra former av krediter.

Människors förmåga att låna pengar beror ofta på deras kreditvärdighet. De med bra kreditvärden har vanligtvis lättare att få lån än de med dåliga kreditvärden. Detta beror på att långivare ser personer med bra kreditvärden som mindre risker när det kommer till återbetalningar. Personer med dåliga kreditvärden kan å andra sidan behöva ställa säkerheter eller betala högre räntor för att få ett lån.

För- och nackdelar med att ta ett privatlån

Det finns några saker att tänka på innan du tar ett privatlån, till exempel om du har råd med de månatliga betalningarna och vad räntan blir. Privatlån kan vara ett bra sätt att konsolidera skulder eller finansiera ett stort köp, men de kommer också med risker.

Innan du tar ett privatlån är det viktigt att förstå för- och nackdelarna.

Fördelar med att ta ett privatlån:

 • Tillgång till en stor summa pengar på en gång.

 • Flexibla återbetalningsvillkor som gör att du kan betala tillbaka skulden under en längre tid.

 • Kan hjälpa till att konsolidera andra skulder och ta bort dem från din kreditupplysning. Räntorna är ofta konkurrenskraftiga med andra typer av lån.

Nackdelar med att ta ett privatlån:

 • Räntorna är vanligtvis högre än för andra typer av krediter, som studie- och konsumentlån.

 • Privatlån är inte tillgängliga från alla långivare.

 • Din kreditpoäng kommer att påverkas.

 • Det kan tillkomma ytterligare avgifter, till exempel en startavgift, när du tar lånet.

 • Du kan behöva ställa säkerhet (säkerhet är egendom du äger som används som säkerhet för lånet).

Hur man jämför privatlån

Det finns några saker att tänka på när du tar ett privatlån, såsom ränta, återbetalningsplan och avgifter. Det är viktigt att jämföra lån från olika långivare för att säkerställa att du får det bästa erbjudandet.

Här är några tips för att jämföra privatlån:

 • Kolla räntan: Det är nog den viktigaste faktorn att tänka på när du tar ett lån. Se till att jämföra priser från olika långivare för att säkerställa att du får det bästa erbjudandet.

 • Tänk på avgifterna: Vissa långivare tar ut startavgifter eller förskottsbetalningar. Var noga med att ta hänsyn till dessa när du jämför lån så att du kan få en riktig uppfattning om hur mycket lånet kommer att kosta dig.

 • Jämför återbetalningsvillkor: Lån kan variera kraftigt när det gäller hur lång tid du har på dig att betala tillbaka dem.

Slutsats: Väg dina alternativ när du tar lån

När du står inför behovet av att låna pengar är det viktigt att noga väga alla dina alternativ. Att ta ett snabblån kan vara ett bra alternativ när du behöver pengar snabbt, men det är samtidigt viktigt att göra din läxa och jämföra tillgängliga alternativ.

populärt

Intervju med Lasse och Tora Hallströms inför premiären av hans nya film Hilma af Klint Premiär 19 oktober på Panora

Hilma är den storslagna berättelsen om svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944) som likt Vincent van Gogh slog igenom stort först efter sin död,...

Las Vegas har kommit till Köpenhamn – Viva Wallmans

JAG ÄR IMPONERAD ÖVER ÅRETS SHOW SOM ÄR EN RIKTIG SHOWSTOPPER . När du kommer till Wallmans blir du visad till ditt bord av servicepersonalen...

Chips med Tzatsiki är ett kul fredagsmys

DETTA ÄR FÖRSTA GÅNGEN SOM JAG ÄTER CHIPS MED GURKSMAK OCH DET ÄR EN ANGENÄM ÖVERRASKNING . Många säger att de smakar inte gurkessensen, men...

Därför är svenskar som bor utomlands lyckligare

Svenskar som bor utomlands är överlag lyckligare än personer som bor i Sverige. De har också högre utbildning och återfinns oftare i arbets- eller...

Call Jane- Underhållande och intressant om en viktig fråga

Elisabeth Banks spelar Joy, en traditionell amerikansk hemmafru  som i slutet av 1960-talet, blir oväntat gravid igen. Hennes läkare varnar henne för att den sena...