Övervinna januari: Så hanterar du ekonomin efter helgerna

Känns januari månad extra lång? Mörkret dröjer kvar, helgernas ljus och glitter har falnat och kanske känns kontot tommare än på länge? Du är inte ensam! Nedan ger vår privat- och boendeekonom Linda Hasselvik tre tips för en bättre ekonomi 2025.

Enligt vår nya undersökning upplever nästan hälften av oss, 46 procent, att januari är årets fattigaste månad. De flesta uppger att det främst är en konsekvens av att man har haft stora utgifter vid jul och nyår. Andra tycker det känns extra tufft för att det är långt mellan december- och januarilönen, många räkningar och höga elkostnader.

Bland de som anser att januari är årets fattigaste månad drar 60 procent ned på konsumtionen, var tredje person sparar mindre och var fjärde person känner stress och oro över sin ekonomiska situation.

Men det finns ljus i mörkret! Många ser framåt med optimism – nästan hälften, 49 procent, tror att deras ekonomi kommer bli bättre i år, jämfört med de 34 procent som tror på sämre tider. Och oavsett vad du tror om framtiden så finns det mycket du kan göra redan nu för att ge både dig själv och din ekonomi de bästa förutsättningarna. Nedan finns tre tips att utgå ifrån. I hopp om att 2025 ska bli möjligheternas år – och att januari nästa år ska kännas som en nystart istället för en utmaning.

1. Ta kommandot över din ekonomi och kapa onödiga utgifter

Börja med att göra en budget. Sammanställ hur mycket pengar du eller din familj får in respektive gör av med under en period. Då blir det tydligt vad pengarna används till idag. Spara in pengar, till exempel genom att göra köket till din favoritrestaurang. Ta fram en middagsmeny för veckan och handla strikt efter inköpslistan. Låta bilen ta semester, gå, cykla eller res kollektivt i stället.

2. Mer klirr i kassan

Har du saker hemma som bara samlar damm? Sälj dem och låt dem bli till pengar i stället! Kan du kanske jobba extra? Ta modet till dig och prata lön med chefen eller satsa på en kurs eller utbildning som öppnar dörrar för nya möjligheter.

Om du har bostadslån har du rätt till skatteavdrag på upp till 30 procent av dina räntekostnader. Genom att jämka kan du få ut dessa pengar löpande under året i stället för som en klumpsumma nästa år. Du kan enkelt ansöka om jämkning på Skatteverkets hemsida.

3. Sov gott om natten med en buffert

Om du inte har en tillräcklig buffert sedan tidigare så bör du prioritera det. En buffert är pengar du sparar för oförutsedda händelser lätt tillgängligt, ofta på ett sparkonto. Man kan se på bufferten som en ekonomisk krockkudde, den dämpar smällen när något oväntat sker. Till dess funkar den också som en skön huvudkudde – som får dig att sova gott om natten.

Linda Hasselvik,
Privat- och boendeekonom SBAB

populärt

Vinteryra är en perfekt introduktion till Operan för barn

Vinteryra är en härlig, magisk familjeföreställning med massor av humor och fin vinterstämning. Vi möter Emma och hennes pappa som ska tillbringa en dag...

Fawlty Towers får premiär på Nöjesteatern 19 mars

TV-klassikern Fawlty Towers, i en nyskriven scenversion av John Cleese. Den bygger på en av de mest populära episoderna (Hotel Inspectors) och runt denna intrig...

Prinsessan Sofia är Vogue Scandinavias nya omslagsstjärna

I sin första stora omslagsintervju möter vi Prinsessan Sofia i barndomsbyn Älvdalen och på Stockholms slott inför sin 40-årsdag och gravid med sitt fjärde...

Next to Normal är Tankeväckande och medryckande

Malmö Operas nya Musikal innehåller bra musk, skickliga artister och ett angeläget ämne. Vi möter familjen Goodman som lever ett normalt medelklassliv. Eller, nästan normalt, för...

Scandic Hotellen fyller 60 år

Vår resa började 1963 i Laxå, Sverige. Då som Esso Motorhotell, ett nytt innovativt koncept som var det första i sitt slag på den...