VAD ÄR EN D-SUB OCH VAR KAN MAN FÅ TAG PÅ DEM?

ELEKTRONISKA KOMPONENTER AV OLIKA SLAG ÄR NÅGOT SOM DET FINNS GOTT OM PÅ MARKNADEN IDAG.

Kontaktdon, motstånd, dioder eller andra typer av elektroniska komponenter används dessutom till i princip allt idag och det finns mängder av olika yrkesgrupper som är i behov av dessa prylar i sina dagliga arbeten.

För vanliga människor, som kanske inte jobbar med elektronik eller andra saker som kräver kunskap inom elektricitet, kan begrepp såsom kontaktdon och d-sub vara relativt okända – men! Vi vet egentligen mer än vad vi tror om dessa saker, på grund av att vi – precis som de som jobbar med elektricitet – faktiskt använder dessa komponenter i det dagliga livet utan att ens tänka på det. I den här artikeln ska vi gräva lite djupare i d-sub och förklara vad det är, vem och var den används och såklart hur man kan få tag på den. Vad är en d-sub? En d-sub, eller en d-subminiatyr, är en komponent som främst används vid videoanslutningar mellan en skärm och en dator, till exempel.

Kortfattat kan man säga att den används för att skicka över en bild från en enhet till en skärm – ungefär som en HDMI-kabel gör. Skillnaden mellan exempelvis HDMI-kabel och d-sub är att en d-sub är lite mer avancerad. Den ser ut som en kontakt, och det finns en hona och en hane. Hanen har massa små stift som pluggas i honan, som istället för stift har en massa små hålrum.

En d-sub har dessutom små skruvar på sidorna som gör att man kan spänna fast den när den väl är inkopplad. D-sub används kanske inte vanligtvis av privatpersoner när de bara ska skicka över en bild till en skärm, men det är vanligt att den används exempelvis vid inspelningar eller när man ska sända en match eller ett program på en storbildsskärm. Varför använder man en d-sub? Idag är det faktiskt inte lika vanligt att man använder sig av en d-sub i samma utsträckning som det var tidigare. HDMI och DVI används mycket oftare, på grund av att de är smidigare och enklare att hantera.

Men som vi nämnde tidigare används såklart även d-sub när man ska skicka över video eller bild som kräver lite mer avancerad teknik. Var kan man köpa en d-sub? Om man är i behov av en d-sub arbetar man förmodligen med någon form av dator- eller inspelning där den avancerade tekniken krävs. För att fatta oss kort kan vi säga att om man behöver en d-sub – då vet man om att man behöver den och vad man ska använda den till. Du kan hitta olika typer av d-sub här, https://www.tme.eu/se/katalog/d-sub-kontaktdon_100038/.

D-sub, andra kontaktdon och över 500 000 olika typer av elektroniska komponenter kan man köpa direkt hos tme.eu till bra priser, både som privatpersoner och som företagare.

populärt

Black Adam – Underhållning för den dataspels frälsta generationen

  Dwayne Johnson spelar huvudrollen i New Line Cinemas actionäventyr "Black Adam", Den första långfilmen som utforskar historien om DCs superhjälte, i regi av Jaume Collet-Serra...

Laleh åker på en efterlängtad turné 2023 – Biljetterna ute nu!

Sommarturnén tar avstamp i Helsingborg 28 juli och avslutas i barndomsstaden Göteborg på anrika Ullevi där hon i somras gjorde en exklusiv hyllad spelning. I...

Katia Winter är behållningen i Året jag slutade prestera och började att onanera

  Hanna är mitt uppe i livet och karriären och vill skaffa ett andra barn med Morten, men istället gör han slut. Plötsligt står hon utan...

Criollo fyller julens choklad ask.

Nu när Peter Beier har slagit igen på Baltzarsgatan så får det bli Criollo i Limhamn som fyller julens chokladask. Deras smaker får det...

Så många sockerbitar innehåller din favoritdryck

- Det är inte bara det som kallas socker på innehållsförteckningen som ger tomma kalorier. Modifierad stärkelse, fruktpuré, laktos och fruktjuice innehåller också ämnen som...