Tivoli i Köpenhamn bjuder in till klassiska upplevelser och många nyheter

Tivoli fyller 180 år i år och inleder årets sommarsäsong med önskan att ge gästerna klassiska Tivoliupplevelser baserade på tradition och förnyelse spridda över 178 dagar.

Carstensens Have erbjuder nya restaurangkoncept, fredagsrock, Lisbet Dahl-revy i Glassalen plus allt annat som sprids över sommaren. Det kan i dag avslöjas att Sanne Salomonsen och Sko/Torp tillsammans med Thomas Helmig kommer att vara en del av LørdagsHits-konserterna i år. Ett förnyat påsktema kommer dock att lanseras först från 31.3.23 och sommarsäsongen pågår till och med 24.09.23, där det avslutas med fyrverkerier.
Tusentals påskliljor och doftande hyacintfält är utspridda runt Tivoli och hjälper till att sätta scenen för några klassiska påskhelger. Gästerna kommer att möta små lamm och det blir färgglada påskägg. Rasmus Klump håller påskfest med sina vänner samtidigt som det blir möjligt att delta i äggskattjakt runt Trädgården.

Tivolis chef Susanne Koch Mørch säger:
”Vi ser fram emot att bjuda in gästerna till nöjesparken för de magiska och klassiska Tivoli-upplevelserna, där det förutom nya blomsterscenografier kommer att läggas upp ett förnyat påsktema. Under sommarsäsongen inleder vi en rad speciella firanden, som kulminerar i vår 180-årsfest på sensommaren. Men innan dess kommer nya restauranger, teaterupplevelser och konserter att sätta sin festliga prägel på sommarsäsongen, vilket vi förväntar oss mycket av. Det blir upplevelser och gemenskapsupplevelser för alla under sommaren. Vi ser fram emot att komma igång, för Tivoli är bara som bäst när det är glada gäster i trädgården.”
Tivoli utökar serien av LørdagsHits-konserter
Tivolis nya LørdagsHits-koncept, med musik du kan och kan sjunga med i, återkommer. LørdagsHits äger rum över åtta lördagar från och med juli och firar musik som fortfarande håller i sig efter flera decennier, och alla kan sjunga med. Thomas Helmig är med i LørdagsHits i år, och han uppträder den 29 juli, och hela Danmarks rockmama Sanne Salomonsen med elgitarrer, som särskilt fokuserar på de rockigare numren, kommer också att vara en del av programmet den 22 juli. På affischen finns även Sko/Torp som i år firar 30-årsjubileum där de spelar alla älskade klassiker med fullt band på Plænen den 15 juli. Konserten börjar kl 21:00. Programmet, som i år består av åtta konserter, pågår fortfarande och kommer att avslöjas senare.
Fredagsrock är tillbaka med 24 konserter, varav sju är dubbelkonserter. Programmet sträcker sig från Macklemore, Rick Astley till Texas över den engelska rockgruppen Deep Purple. Affischen innehåller bl.a Drew Sycamore, Mø, Swan Lee, Jada, Christopher, Phlake, Thomas Helmig och Tobias Rahim. Den börjar den 14 april med dubbelkonserten med Eee Gee och Soleima. I år är det premiär för ett nytt koncept under namnet Mint, som blir en scen på tisdagar med ny musik från den danska musikscenen. Det är omval till Havefesten med uppvärmningsband som upptakt till fredagsrocken. Sommarsäsongen innehåller också ett antal jazzkonserter.
Glassalen fylld av musik och romantik
Glashallen, som traditionsenligt lockar många gäster till Tivoli, bjuder i år på ett mångsidigt program på de sluttande brädorna. Tivolirevyn, som redan sålt över 30 000 biljetter i förväg, återvänder efter ett långt uppehåll från 1 juni. Det sker med en stjärnbesättning bestående av legenden Lisbet Dahl, Linda P, Andreas Bo, Carsten Svendsen, Nicolai Jørgensen och James Price vid pianot. Skådespelaren Jesper Lohmann intar scenen i augusti med föreställningen Tilløkke Otto, som är en hyllning till Backyard Puma – Otto Brandenburg.
Annette Heick och Vild med Dans-vinnaren Caspar Phillipson intar Glassalen från och med den 14 september med en ny romantisk föreställning med titeln Penvenner, som knyts ihop av en serie evergreens.
Det blir en återförening med modern flamenco, nutida dans och balett när dansaren Selene Muñoz och 7Senses återvänder till Tivoli från den 7 september. Musikfenomenet JERSEY BOYS, med historien om den världsberömda 60-talsgruppen Frankie Valli och The Four Seasons, får dansk premiär i Tivolis Konserthus den 4 oktober och här är förväntningarna skyhöga.
Nya allsångsevenemang
Med Allsång på Skansen som förebild fortsätter Tivoli att presentera publiken med konserter på Plænen, där Annette Heick med Tivolis Salongsorkester står bakom Sing Med i Tivoli den första och tredje torsdagen i månaden i juni, juli och augusti.
Klassiker i Tivoli
Återigen i år gästar några av världens bästa klassiska musiker Tivolis scener. Internationella toppnamn som Arcadi Volodos, Angela Hewitt, Barbara Hannigan och Lise Davidsen, världens just nu största soprannamn, finns alla i Tivolis klassiska sommarprogram, samt danska kometer som Nikolaj Szeps-Znaider och August Finkas. Tivoli introducerar också nya format i syfte att öppna upp det klassiska universum för fler gäster som kanske inte går på klassiska konserter lika ofta, men som är nyfikna på klassisk musik. Här kan du till exempel uppleva Mesterstykker i Tivoli, där Mathias Hammer introducerar några av de största höjdpunkterna klassisk musik har att erbjuda, och Decisive Moments #3 med Thure Lindhardt, där musik och skådespeleri smälter samman till en berättelse om ett avgörande ögonblick i musiken historia. Och för de minsta finns Den Lille Prins – en barnkonsert med Søren Sætter-Lassen, som kanske kan väcka de allra minstas intresse för klassisk musik.
Alvin Ailey återvänder till Tivoli
Det världsberömda danskompaniet Alvin Ailey American Dance Theatre kommer tillbaka till Tivoli 2023 med sex spektakulära föreställningar som enligt traditionen bryter ner gränserna mellan genrer och spränger av rytm och dansglädje. Vid föreställningarna i Tivoli uppträder de bl.a. verken BUSK, The River, Dancing Spirit och självklart signaturverket Revelations. Alvin Ailey American Dance Theatre kommer att uppträda i konserthuset från tisdagen den 29 augusti 2023.
180 år med Tivoli
Sedan Tivolis grundare Georg Carstensen första gången slog upp portarna för besökare till Tivoli 1843 har nöjesparken utvecklats till Danmarks största turistattraktion. Den 15 augusti firar Tivoli sin 180-årsdag där det finns utsikter till födelsedagskonserter med bl.a. operasångerskan Lise Davidsen i Konserthuset, rytmiska konserter på Plænen, en ny Rasmus Klump-föreställning och en pampigt dekorerad trädgård, där dagen avslutas med festligt fyrverkeri. Födelsedagsprogrammet sträcker sig över flera dagar och pågår fortfarande. Födelsedagsaffischen som har goda chanser att bli ett samlarobjekt.
Den ståndaktiga tennsoldaten återvänder till Pantomimeteatern
Tivolis äldsta byggnad, Pantomimteatern från 1874, erbjuder pantomimer, baletter, moderna dansföreställningar och äventyrsbalett för alla. Av de totalt 10 olika föreställningarna, som spelas totalt nästan 300 gånger under säsongen, kan nämnas pantomimen Guldnøglen och baletten Bournonvilleaften, som får nypremiär den 15 juli, samt en helt ny pantomimbalett. med klassiska karaktärer Pierrot, Harlequin och Columbine av Tim Rushton som har premiär den 11 maj. Det är en återförening med H.C. Andersens saga om Den ståndaktiga tennsoldaten den 24 juni, som handlar om tennsoldaten med ett ben som blir kär i ballerinan som också står på ett ben. Bakom baletten, som hade premiär 2013, står drottning Margrethe som den skickliga handen bakom scenografi/kostymer, Dinna Bjørn har kommit på dansstegen, och James Price har komponerat.
Festival sätter nya standarder
Tivoli Food Festival, som förra året var en välbesökt publiksuccé med tusentals besökare, återkommer i en förnyad upplaga med fokus på mat och gemenskap i maj (22.05.22 – 21.05.22). Programmet erbjuder bl.a. på mataktiviteter för gästernas glädje, Vindagen och långbordsmiddagar. Det ska också bakas en jättestor morotskaka, DM i sommarlier och DM i blindprovning kommer att hållas. I augusti kan gästerna uppleva Trädgårds- och Blomsterfestivalen (26.08.23 – 10.09.23) som bjuder in till blomsterdekorationer, blomstertävlingar och utställningar av bl.a. Marianne Scott Hansen och Signe Kejlbo. Trädgård och blomsterarrangemang på internationell nivå
Mat för alla
I Tivoli ska mat och dryck vara underhållning i sig och 2023 finns det spännande nytt på gastrofronten. I år kan nöjesparken välkomna bland annat en ny permanent restaurang; Källan. Maten i Kilden är baserad på hållbarhet och de växlande danska årstiderna. Utöver Kilden pågår arbetet med en ny spännande restaurang i Glassalen, och sedan kommer det att finnas ett antal nya Michelin-pop-up-restauranger i Japanska tornet, där gästerna kan smaka på topp gastronomi från hela världen utan att lämna Danmark . Årets popup-program börjar med den hajpade restaurangen Suculent från Barcelona, ​​innan tyska Lafleur (2 Michelinstjärnor) tar över och serverar mat i världsklass. Fler spännande popup-fönster kommer senare under sommaren. Gastroåret 2023 bjuder också på ett helt nytt glasskoncept och sedan återkommer Tivoli Food Festival i år igen och fyller Tivoli med dofter och smaker.
Upplevelser på toppen
Under sommaren har Tivoli flera speciella dagar där gästerna får en extra upplevelse ovanpå Tivolibesöket. Bland annat, Gospelfestival, Emil från Lønneberg fyller 60 år, Film på gräsmattan, Grönland i Tivoli och Live Champions League-final på bioduken. Gästerna kan också se fram emot firandet av Mors dag, Norges nationaldag och firandet av USA:s 4 juli. Det finns utsikter till 50 olika evenemang under sommaren.

populärt

Här är höstens snacksnyheter från Estrella

Nu presenterar Estrella två chipsnyheter att se fram emot till hösten. Den 14 augusti lanseras potatischipset Paprika & Havssalt och Västkustchips Dill & Gräslök....

Gör egen hemmagjord marsipan till Fastlagsbullarna

Att göra egen marsipan var snabbare att göra  än jag trodde. Du maler  200 gram mandel utan skal med 2 dl socker. Sedan tillsätter...

BarNuts är nya favoriten hos Glasstronomen Köld

Nya favorit glassmaken hos Malmös bästa glass Köld på Frisgatan är BarNuts. Det är belgisk choklad med stout från Hylliebryggeriet och hackade rostade mandlar. Helt...

The Fabelmans är Steven Spielberg och Oscarsjuryns favoritfilm

Filmen startar med en personlig introduktion av Steven Spielberg. Det är inte ofta en regissör hälsar publiken välkommen. Men den här filmen ligger verkligen...

175 berättelser av skolbarn i Malmö – boksläpp 4 maj

Elever i årskurs tre på Rosengårdsskolan, Möllevångsskolan och Sofielundsskolan har skrivit 175 berättelser utifrån tre teman.  Under 2022/2023 har 175 Malmöbarn deltagit i ett större...