Ny utställning på Malmö museum öppnar den 15 september -Från idé till Nobelpris

Den 15 september 2023 öppnar utställningen Från idé till Nobelpris på Malmö museum. Välkommen in i idéarbetet bakom litterära klassiker, upptäckten av svarta hål och jakten på ledtrådar till åldrandets historia.

I utställningen Från idé till Nobelpris får du ta del av några Nobelpristagares upptäckter och idéer. Det ligger en lång och krävande process bakom varje prisbelönat arbete, oavsett om det handlar om rymdforskning, romankonst eller fredsarbete.

Utställningen utforskar och hyllar arbetet, idéerna och dialogerna som lett fram till vetenskapliga upptäckter, nya berättelser och genombrott för mänsklighetens största nytta, som Alfred Nobel skrev i sitt testamente.

–Vi är glada för visa den här utställningen på Malmö museum och ser fram emot en ”Nobelhöst” fullspäckad med kreativitet! Vi kommer att ha relaterad programverksamhet för skolor och andra besökare under hela visningsperioden, säger Josefine Floberg, utställningschef på Malmö museum.

Från idé till Nobelpris är en vandringsutställning från Noble Prize Museum. I utställningen, som tidigare har visats på Liljevalchs som en del i utställningen Evigt liv, har curatorerna Annesofie Becker och Morten Søndergaard, i samarbete med utställningsdesignern Birger Lipinski, gestaltat några Nobelpristagares arbete som lett till upptäckter, idéer och historier som förändrat hur vi ser på oss själva och världen.

– Det är fantastiskt att se hur relevant och angeläget Nobelpriset är när det kommer till frågor som många människor funderar kring, inte minst liv, död och vår framtid på jorden, säger Erika Lanner chef på Nobelprismuseet

Välkommen att utforska några Nobelpristagares arbetsmiljöer och hur de fått idéer till allt från litterära klassiker till upptäckten av svarta hål och nya grundämnen!

populärt

EM-guld till Sverige – Truls Möregårdh avgjorde

Sverige mötte Tyskland i finalen och i den första matchen var Truls Möregårdh, 21, överlägsen mot Benedikt Duda. Möregårdh vann med 3-0. EM-finalen avslutades med...

Pamela Anderssons bestseller Love Pamela – Nu på svenska

Jag sprang på Pamela Anderssons biografi på huvudbiblioteket i Malmö. Sprillans ny. 14 dagars lån. Pamela har haft en lika turbulent barndom som Marilyn...

Redbull Winter edition 2022 är fikon_äpple

Årets Winter edition får bottenbetyg av Veckotidningen

Sissel Kyrkjebö sprider julstämning med nytt julalbum ”Winter Morning”

  Sissel Kyrkjebø sprider julstämning på turné i både Sverige, Norge och Danmark, parallellt släpps ett nytt album inför julen. Turnépremiär för "Sissels Jul" blir det i...

Bästa tipsen för att låna pengar

De flesta kommer att behöva låna pengar någon gång i livet. Oavsett om det är för en bil, ett hus eller annat inköp kan lån...