10 råd som många äldre var överens om

Karl Pillemer, professor i gereontologi vid Cornell University, frågade 1500 människor mellan 70 och 100 år vilka lärdomar av livet som de ville föra vidare. Det är människor som genomlevt ekonomiska kriser, pandemier och krig. Resultatet blev boken “30 Lessons for Living: Tried and True Advice from the Wisest Americans.”

Enligt Pillemer är det särskilt 10 råd som många äldre var överens om och som unga personer mitt i livet borde lyssna på:

1. Välj en meningsfull karriär. Det är viktigt att gilla sitt arbete och vara passionerad. Lönen kommer i andra hand.

2. Lev nu som om du ska leva i 100 år. Var rädd om kroppen.

3. Säg ja till möjligheter i livet. När du erbjuds en ny möjlighet eller utmaning, är det mindre troligt att du ångrar ett ja än att du ångrar ett nej. Att tacka ja är att ta en risk, men utan risker blir livet tråkigt och förutsägbart.

4. Var noggrann när du väljer partner. Förälskelser går över. Att leva tillsammans är ett gemensamt livsprojekt som kräver tillit och samarbete.

5. Res medan du kan. De flesta äldre såg tillbaka på sina resor som höjdpunkterna i sina liv och ångrade att de inte reste mer. I valet mellan renovering och en resa ska du välja att resa, sa en av de äldre. Resor ger nya erfarenheter och fyller livet med nytt innehåll som förlänger den upplevda livstiden.

6. Säg det du ska säga nu och inte sedan. Förr eller senare är det för sent att reda ut saker och ting och det ångrade många av de äldre.

7. Lev livet som om det ska ta slut inom kort, för det tar slut fortare än man tror. Skjut inte upp viktiga beslut. Ju senare man tar tag i saker, desto mindre tid har man på sig.

8. Lycka är inte ett tillstånd som kommer utifrån. Förr eller senare måste du göra ett medvetet val att vara lycklig trots utmaningar och svårigheter. En gammal kvinna sa: ”My single best piece of advice is to take responsibility for your own happiness throughout your life.”

9. Tid som du oroar dig är bortkastad tid. Att oroa sig är ett enormt slöseri med dyrbar livstid, för det finns egentligen ingenting att oroa sig för. Många av de äldre beklagar att de kastade bort alldeles för mycket tid på att oroa sig.

10. Tänk smått. Försök hitta glädjen i vardagen. Livet är en massa ögonblick och stunder. En del stora, men de allra flesta så små att man inte ser dem förrän man är riktigt gammal och inser att det var dessa stunder och ögonblick som var livet.

populärt

Kanske sista gången vi fick se ett av världens bästa band -Toto

Deras hit Africa” har passerat över 1 miljard streams . Jag hörde dem första gången när jag var tonåring och sedan var jag såld. Jag...

Instiftande av utmärkelsen Årets stallvän

Inför hästlovet sjösätter författaren Sofie Sarenbrant utmärkelsen Årets stallvän Ett Årets stallvän-kit – bestående av en bok, ett diplom och en rosett – kommer i...

Adressat Okänd : Duktiga skådespelare i en pjäs om vänskap

Kathrine Kressmann Taylor skrevs brevnovellen Adressat okänd  redan 1938. Adressat okänd handlar om  två gallerister som från slutet av 1932 fram till början av 1934...

Klassiska Ledin låtar i symfonisk tappning passar bra under granen

Tomas Ledin har skapat låtar som för evigt etsat sig fast i musikminnet hos större delen av den svenska befolkningen. I projektet Symphonia klingar...

Ration nya favorit mellanmålet innehåller ett helt äpple

När blodsockret börjar dala vid 3 tiden på eftermiddagen är det lätt att sätta i sig en massa godis eller kakor. Jag har i stället...