Fredagsmys – Whiskykyckling med klyftpotatis

En god kycklingrätt som går snabbt att göra och är väldigt god .

Såsen uppskattas även av nykterister eftersom alkoholen försvinner under tillagningen.

4 port
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
Whiskysås
3 dl vispgrädde
1/2 dl whisky
1/2 dl kinesisk soja (Kikkoman)
Ugn 200°
Gör så här
1. Putsa och krydda kycklingfiléerna. Bryn kycklingen i smör.
2. Lägg kycklingen en smord ugnsform.
3. Sås: Blanda grädde, whisky och soja och häll över kycklingen.
4. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

Klyftpotatisen

1. Välj en fast potatissort. Några vanliga potatissorter som är fasta är bintje, asterix och folva.
2. Vill du få en krispigare och smakrikare potatis ska du behålla skalet på. Det räcker med att skrubba potatisen.
3. Skär potatisarna i ganska stora bitar. Använd en skärbräda och en stadig kniv. Använd en mindre kniv till att skära bort eventuella skador och mörka fläckar.
4. Skölj av potatisklyftorna innan de sätts in i ugnen. Då minskar risken att potatisen ska fastna i ugnsplåten eftersom vattnet tvättar bort stärkelsen. Ugnsplaceringen är bäst i mitten.
5. Häll olivolja på plåten/långpannan och örter som rosmarin och timjan över potatisklyftorna. Ströbröd gör dem extra krispiga. Vitlöksklyftor kan också få stekas med. Flingsalt och krossad svartpeppar är passande kryddor som ger god smak.
6. Välj en stor plåt/långpanna. Då kan alla potatisklyftorna ligga fritt och ha kontakt med plåtbottnen. Ligger de ovanpå varandra tillagas de ojämnt och riskerar att bli mosiga.
7. Komplettera gärna med morötter, rödbetor, palsternacka och svamp i ugnen. Det passar bra ihop med potatisen.
8.  Ifall du använder plåt ska du se till att den har höga kanter så att ingen vätska rinner ut.
9. Vänd potatisklyftorna med jämna mellanrum – minst två, tre gånger – under  tiden i ugnen. Detta för att få en jämn stekyta och för att potatisarna inte ska fastna. Använd en tång eller stekspade och gå försiktigt fram så att du inte skadar potatisarna.
10. Smaka på potatisen för att testa när den är klar. Eller använd en provsticka. Generellt gäller 250 grader i 20-40 minuter beroende på potatisklyftornas storlek.

populärt

Malmö Opera blir Europas första hållbarhetsverifierade operahus.

Inom scenkonsten finns många områden med förbättringspotential när det gäller ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet. Från materialval inom kostym, mask och scenografi, till medverkandes...

Lidls version av Ben& Jerry kostar 25 kronor

Nu har Lidl börjat tillverka sin egen amerikanska glass. Vaniljglass med Cookie Dough, Chokladglass med Brownies och Vanilj med Peanutbutter. Lidl har även det Ben...

Vinnaren av Idol 2024 Margaux följer med Digiloo i sommar

Vi är så glada över att Idolvinnaren Margaux följer med oss på Diggiloo 2025. Nu måste vi väl ändå kunna säga – Välkommen till...

Känsla av sommargata året runt

Sommargatorna på Ängelholmsgatan och Claesgatan är så uppskattade att de nu ska finnas året runt – som permanenta gågator. Det beslutade tekniska nämndens trafikutskott...

Gårdschips med smak av Parmesan

Väldigt god men lite mer Parmesan smak hade inte varit fel :)