Fredagsmys – Whiskykyckling med klyftpotatis

En god kycklingrätt som går snabbt att göra och är väldigt god .

Såsen uppskattas även av nykterister eftersom alkoholen försvinner under tillagningen.

4 port
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
Whiskysås
3 dl vispgrädde
1/2 dl whisky
1/2 dl kinesisk soja (Kikkoman)
Ugn 200°
Gör så här
1. Putsa och krydda kycklingfiléerna. Bryn kycklingen i smör.
2. Lägg kycklingen en smord ugnsform.
3. Sås: Blanda grädde, whisky och soja och häll över kycklingen.
4. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

Klyftpotatisen

1. Välj en fast potatissort. Några vanliga potatissorter som är fasta är bintje, asterix och folva.
2. Vill du få en krispigare och smakrikare potatis ska du behålla skalet på. Det räcker med att skrubba potatisen.
3. Skär potatisarna i ganska stora bitar. Använd en skärbräda och en stadig kniv. Använd en mindre kniv till att skära bort eventuella skador och mörka fläckar.
4. Skölj av potatisklyftorna innan de sätts in i ugnen. Då minskar risken att potatisen ska fastna i ugnsplåten eftersom vattnet tvättar bort stärkelsen. Ugnsplaceringen är bäst i mitten.
5. Häll olivolja på plåten/långpannan och örter som rosmarin och timjan över potatisklyftorna. Ströbröd gör dem extra krispiga. Vitlöksklyftor kan också få stekas med. Flingsalt och krossad svartpeppar är passande kryddor som ger god smak.
6. Välj en stor plåt/långpanna. Då kan alla potatisklyftorna ligga fritt och ha kontakt med plåtbottnen. Ligger de ovanpå varandra tillagas de ojämnt och riskerar att bli mosiga.
7. Komplettera gärna med morötter, rödbetor, palsternacka och svamp i ugnen. Det passar bra ihop med potatisen.
8.  Ifall du använder plåt ska du se till att den har höga kanter så att ingen vätska rinner ut.
9. Vänd potatisklyftorna med jämna mellanrum – minst två, tre gånger – under  tiden i ugnen. Detta för att få en jämn stekyta och för att potatisarna inte ska fastna. Använd en tång eller stekspade och gå försiktigt fram så att du inte skadar potatisarna.
10. Smaka på potatisen för att testa när den är klar. Eller använd en provsticka. Generellt gäller 250 grader i 20-40 minuter beroende på potatisklyftornas storlek.

populärt

Wallmans har aldrig varit bättre- Nya showen Cake är fantastisk

Wallmans har aldrig varit bättre. Maten har aldrig varit godare och Showen har aldrig var så överväldigande brilliant. Artisten Alexander Beyer som sjunger Michael Jacksons Thriller...

Sommar på slottet – sommarlovsaktiviteter på tema arkitektur och historia

Den 27 juni till 11 augusti bjuder Malmö museum och Malmö Konstmuseum in till en Sommar på slottet. Under sommarlovet erbjuder museerna gratis aktiviteter...

Det bästa från två världar – Hagendaz Duo

Hagendaz har en av mina favoriter.  En glass de kallar DUO, som består av hälften vaniljglass med krossad choklad (straccatella) och hälften belgisk choklad med...

Fawlty Towers får premiär på Nöjesteatern 19 mars

TV-klassikern Fawlty Towers, i en nyskriven scenversion av John Cleese. Den bygger på en av de mest populära episoderna (Hotel Inspectors) och runt denna intrig...

True Romance- Ett sant mästerverk

Tony Scott som gjorde klassikern Top Gun regisserar en originell och sanslöst underhållande aktion film med manus av Quentin Tarantino. Filmen myllrar av klassiska skådespelare....