Fredagsmys – Whiskykyckling med klyftpotatis

En god kycklingrätt som går snabbt att göra och är väldigt god .

Såsen uppskattas även av nykterister eftersom alkoholen försvinner under tillagningen.

4 port
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
Whiskysås
3 dl vispgrädde
1/2 dl whisky
1/2 dl kinesisk soja (Kikkoman)
Ugn 200°
Gör så här
1. Putsa och krydda kycklingfiléerna. Bryn kycklingen i smör.
2. Lägg kycklingen en smord ugnsform.
3. Sås: Blanda grädde, whisky och soja och häll över kycklingen.
4. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

Klyftpotatisen

1. Välj en fast potatissort. Några vanliga potatissorter som är fasta är bintje, asterix och folva.
2. Vill du få en krispigare och smakrikare potatis ska du behålla skalet på. Det räcker med att skrubba potatisen.
3. Skär potatisarna i ganska stora bitar. Använd en skärbräda och en stadig kniv. Använd en mindre kniv till att skära bort eventuella skador och mörka fläckar.
4. Skölj av potatisklyftorna innan de sätts in i ugnen. Då minskar risken att potatisen ska fastna i ugnsplåten eftersom vattnet tvättar bort stärkelsen. Ugnsplaceringen är bäst i mitten.
5. Häll olivolja på plåten/långpannan och örter som rosmarin och timjan över potatisklyftorna. Ströbröd gör dem extra krispiga. Vitlöksklyftor kan också få stekas med. Flingsalt och krossad svartpeppar är passande kryddor som ger god smak.
6. Välj en stor plåt/långpanna. Då kan alla potatisklyftorna ligga fritt och ha kontakt med plåtbottnen. Ligger de ovanpå varandra tillagas de ojämnt och riskerar att bli mosiga.
7. Komplettera gärna med morötter, rödbetor, palsternacka och svamp i ugnen. Det passar bra ihop med potatisen.
8.  Ifall du använder plåt ska du se till att den har höga kanter så att ingen vätska rinner ut.
9. Vänd potatisklyftorna med jämna mellanrum – minst två, tre gånger – under  tiden i ugnen. Detta för att få en jämn stekyta och för att potatisarna inte ska fastna. Använd en tång eller stekspade och gå försiktigt fram så att du inte skadar potatisarna.
10. Smaka på potatisen för att testa när den är klar. Eller använd en provsticka. Generellt gäller 250 grader i 20-40 minuter beroende på potatisklyftornas storlek.

populärt

The Producers på det Ny Teater är årets bästa musikal med en otrolig kemi mellan skådespelarna

DEN ALLTID LIKA AKTUELLA MUSIKALEN THE PRODUCERS SOM PÅ SVENSK BIO HETTE "DET VÅRAS FÖR HITLER" , ÄR DET NY TEATERS NYA SUCCÉMUSIKAL. Jag kan...

Malmö Live Konserthus laddar upp inför Eurovision Song Contest med storslagen konsertsatsning!

Måns Zelmerlöw, Cornelia Jakobs, Emmelie de Forest och Moto Boy på scen tillsammans med en glittrig Malmö SymfoniOrkester och dirigent Anders Berglund. En kavalkad...

Jason Mraz är tillbaka och han känner för att dansa

Multi-Grammy-vinnaren Jason Mraz kommer med både ny video och första singeln från kommande albumet Mystical Magical Rythmical Radical Ride som släpps den 23 juni. Titta på...

Miss Saigon är en ny succé på det Ny Teater med strålande skådespelarinsatser

Miss Saigon" handlar om Kim, en sydvietnamesisk tonåring som flyr sin by efter att den blivit brandbombas och hennes föräldrar dödats. Hon hamnar i...