Fredagsmys – Whiskykyckling med klyftpotatis

En god kycklingrätt som går snabbt att göra och är väldigt god .

Såsen uppskattas även av nykterister eftersom alkoholen försvinner under tillagningen.

4 port
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
Whiskysås
3 dl vispgrädde
1/2 dl whisky
1/2 dl kinesisk soja (Kikkoman)
Ugn 200°
Gör så här
1. Putsa och krydda kycklingfiléerna. Bryn kycklingen i smör.
2. Lägg kycklingen en smord ugnsform.
3. Sås: Blanda grädde, whisky och soja och häll över kycklingen.
4. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

Klyftpotatisen

1. Välj en fast potatissort. Några vanliga potatissorter som är fasta är bintje, asterix och folva.
2. Vill du få en krispigare och smakrikare potatis ska du behålla skalet på. Det räcker med att skrubba potatisen.
3. Skär potatisarna i ganska stora bitar. Använd en skärbräda och en stadig kniv. Använd en mindre kniv till att skära bort eventuella skador och mörka fläckar.
4. Skölj av potatisklyftorna innan de sätts in i ugnen. Då minskar risken att potatisen ska fastna i ugnsplåten eftersom vattnet tvättar bort stärkelsen. Ugnsplaceringen är bäst i mitten.
5. Häll olivolja på plåten/långpannan och örter som rosmarin och timjan över potatisklyftorna. Ströbröd gör dem extra krispiga. Vitlöksklyftor kan också få stekas med. Flingsalt och krossad svartpeppar är passande kryddor som ger god smak.
6. Välj en stor plåt/långpanna. Då kan alla potatisklyftorna ligga fritt och ha kontakt med plåtbottnen. Ligger de ovanpå varandra tillagas de ojämnt och riskerar att bli mosiga.
7. Komplettera gärna med morötter, rödbetor, palsternacka och svamp i ugnen. Det passar bra ihop med potatisen.
8.  Ifall du använder plåt ska du se till att den har höga kanter så att ingen vätska rinner ut.
9. Vänd potatisklyftorna med jämna mellanrum – minst två, tre gånger – under  tiden i ugnen. Detta för att få en jämn stekyta och för att potatisarna inte ska fastna. Använd en tång eller stekspade och gå försiktigt fram så att du inte skadar potatisarna.
10. Smaka på potatisen för att testa när den är klar. Eller använd en provsticka. Generellt gäller 250 grader i 20-40 minuter beroende på potatisklyftornas storlek.

populärt

Popikonen Belinda Carlisle släpper EP:n Kismet 12 Maj

Nyligen släppte popikonen Belinda Carlisle sin första nya engelskspråkiga studioinspelning sedan 1996, Big Big Love. Den är hämtad från hennes kommande 5-spårs EP Kismet som släpps 12 maj. Det...

Bokcirklar väcker studenters läslust

Under fyra år har hundratals studenter vid Malmö universitet fått möjligheten att läsa skönlitteratur tillsammans. I veckan avslutas den åttonde bokcirkeln i satsningen Mau...

Mellovinnarna KAJ, Seinabo Sey & Markus Krunegård, Eric Gadd och Weeping Willows till Norrviken i sommar!

För tredje året presenterar Norrviken Sessions konserter vecka 28 i Norrvikens Trädgårdar utanför Båstad. Och i år finns det flera överraskningar i programmet. Norah Jones gästar...

Den världskända keyboardisten Lachy Doley gör sina första Sverigekonserter

Australiensaren Lachy Doley, även kallad för ”Keyboardens Jimi Hendrix”, gör sina första uppträdanden på svensk mark med spelningar i både Malmö och Stockholm! Lachy Doley...

Mumier på äventyr är en kul matiné på ett fantasifullt ämne

Alla vet att faraonerna och deras familjer blev mumifierade efter sin död för att kunna leva vidare i dödsriket. I denna fantasifulla familjefilm får...