LESBOS som att leva på 60 talet.

Ön som även heter Mytillini är en ö som tack och lov inte blivit sönderexploaterad och packad med turister.

På Mytilini finns en  liten by som heter, Molivos. Den påminner om när jag åkte till landet på 60 talet. Det finns en liten by på Österlen som heter Vik och den påminner lite om Molivos. Då den ligger så skyddad är prisläget under hälften jämfört med Sverige. Du går på restaurang och äter ala carte för 150 kr. En Öl eller ett glas vin kostar 35 kr . En drink är lite dyrare ca 80 kr, då det är där de tjänar pengar. Men en Mojita kostar ändå mindre än en öl kostar i Sverige. Grannbyn ligger vid havet och heter Petra.Jag har inte bott där men det är mest sol och bad. Petra är en ett torg och en gata med restauranger som går längs med stranden. Solstolarna är gratis för kunder. Jag brukar äta lunch och sedan tillbringa eftermiddagen på den restaurangens strand.

Att bo på 60 talet är kul en vecka. Om man bor på 60 talet, 3 veckor dyker det upp saker som inte är så kul.Mytilini är en väldigt fattig ö. De har åkt på flera snytingar, som gjort att de förlorat sina turister. Under flyktingvågen kom otroligt många båtflyktingar till Lesvos/mytilini. Då Molovos bara har 1000 invånare blir 15.000 båtflyktingar övermäktigt. Sedan när alla flyktingarna försvunnit kom Corona. Förra året var Lesvos på knäna. Nu har turisterna hittat nya ställen att fira semester på. Kreta är nu svenskarnas favoritö. Eller Cypern där det alltid är varmt.
Stranden i Retymnon slår nästan alla stränder i Grekland på fingrarna. 8 km lång sandstrand.
Jag bodde I Molivos  3 veckor i maj 2023. Efter 1 vecka så dyker det upp saker jag inte tänkt på den första veckan. Sängen är ganska hård. Kudden är ganska knölig. Wifi fungerar sällan. Det blåser ofta i Molivos, då ön  har medelhavsklimat och därför har den grönska  i motsats till Gran Canaria och Cypern som bara är öken. Att åka till Grekland i Maj är ett vågspel då lägenheterna har inga element och englass fönster, så är det 10 grader under natten är det 10 grader inne i rummet.
Att sätta på värmen kostade 60 kronor om dagen. Regnar det och är kallt finns det inte mycket jag kunde göra, då mitt rum innehöll inga möbler.
Det var sängen och en plaststol på balkongen. Att sitta i sängen eller i en plaststol i 3 veckor blev obekvämt. Då de blåste mycket på kvällarna kunde jag inte sitta på balkongen så ofta som jag velat. 2022 blåste det inte lika mycket. Kan vara miljöpåverkningar.
Jag saknar en mikrovågsugn på hotellet 2023. Två kokplattor och ett frysfack är för lite för 3 veckor. Att hyra cykel kostar 500 i veckan, då det blir tufft  att promenera in till stan hela tiden. Internet kostar 300 i veckan.
De gröna öarna är Lesvos/Mytilini, Mykonos, Korfu och Parga. I Parga kan det regna flera dagar i sträck om man har otur. Därför är Lesbos och Parga alltid bland de billigaste på sista minuten . Badrummet är jättelitet och det finns inget duschdraperi så det sprutar vatten i hela badrummet. AC är som tur  ny så den är knäpptyst.
Delfinia är ett hotell utanför Molivos som byggdes 1960. Då var det ett lyxhotell, med tennisbanor, basketbanor och en lång sandstrand. Nu ser det fortfarande ut som på 60 talet, även om de försökt renovera området och hotellet. Turisterna har lämnat Delfinia för Kreta och Cypern.Trots att det är en sandstrand  vid hoteller så är havsbotten full med kullerstenar så det är nära på omöjligt att gå och bada utan att bryta fötterna. Det är dessutom för kallt i vattnet i Maj. AC:n på Definia är från 60 talet så den har hög ljudvolym och skallar. Det är dyrt på hotellet. En läsk i baren är dyrare än den är på en bar inne i Molivos. Det känns som ett Scandic hotell i Allingsås. Långt att promenera till stan.
Jag avråder alla från att åka till Anaxos då det är rena slummen. Hotellet är fint men utanför hotellet är det rena misären. Jag var i Tunisien en gång innan en galning sköt ihjäl flera turister. Det var sanslöst billigt, men utanför hotellet var det som på 50 talet. Flera hotell var inte färdigbyggda. Vi brukade festa på Hilton hotellet för det var det enda som hade västerländsk standard.

Kavala verkar vara något nytt fattigt område i Grekland, då de är alltid billigast på sista minuten. Hersonisos på Kreta är också ett billigt sista minuten alternativt som är på gränsen till slum. Malia är också rena slummen. För att inte tala om Gerani.

Veckotidningens Youtubekanal : här recenserar jag flera restauranger i Molivos och Petra.  https://www.youtube.com/channel/UClTC5PuBBADQQ3I_z4aNOng

populärt

Kunsthal Charlottenborg Biennale – 23 verk på gator tågstationer och busshållplatser under sommaren i hela Danmark

Kunsthal Charlottenborg Biennale öppnar nu I nära samarbete med curatorerna Hans Ulrich Obrist och Jeppe Ugelvig presenterar nu Kunsthal Charlottenborg sin tredje biennal under titeln...

Färsking är både nyttig och god

Antingen så får man välja Musli som består till 25 % av socker eller så blir det en tråkig musli som bara smakar torrt...

Laleh:s Ullevi konsert 2022 finns nu på Svt play

I onsdags 28 December la SVT play ut två nya bra program med Laleh . En Dokumentär och konserten hon hade på Ullevi då...

Kreativt skapande behöver inte vara en plåga – det lyckliga geniets tid är här

I boken Det lyckliga geniet tar psykologen och musikern Pär Säthil itu med den djupt rotade bilden av den olyckliga konstnären: Varför är den kreativitet vi...

Santa Marias nya poppade chips är både nyttiga och goda

Det handlar om poppade chips som är luftiga, och extremt krispiga då de är inte friterade utan framtagna med varmluft.Fem olika smaker lanseras från...